Bruggenbouwen (team building)
Bruggen bouwen naar de toekomst is een creatieve workshop gericht op teambuilding voor kleine en grote groepen, die op een actieve en herkenbare manier eventuele knelpunten in de samenwerking zichtbaar maakt.
Waarom is teambuilding belangrijk?
De kern van teambuilding is om een groep mensen, in dit geval je collega’s, hechter te maken. Een hecht team zorgt weer voor betere samenwerking. Teambuilding is belangrijk voor goede communicatie. Met teambuilding werk je aan zowel verbale als non-verbale communicatie om (nog) beter te presteren. Deze goede communicatie zorgt dat er efficiënter en resultaatgerichter wordt gewerkt. Een goede teambuilding zorgt er uiteindelijk ook voor dat je met meer plezier naar het werk gaat en dat er een fijne sfeer op het werk hangt.
Met het brug bouwen spel een brug maken naar de toekomst
Het brug bouwen spel is echt een teambuilding spel waar communicatie super belangrijk is. In combinatie met een reflectiesessie levert dit spel veel waardevolle inzichten op.
Je leert je collega’s ook nog eens op een leuke manier kennen. Zo zie je weer een andere kant van ze die je misschien nog niet eerder was opgevallen. Uiteindelijk doe je als team tijdens het brug bouwen spel je uiterste best om te winnen en de beste resultaten te behalen, dit is daarna ook terug te zien op de werkvloer.
“Het bruggen bouwen was dé perfecte kick-off en teambuilding spel voor ons diverse en wereldwijd verspreide team. Voor het slagen van de brug bleek weer eens de essentie van het hebben van een ‘master plan’ (voordat je lukraak begint), dat het belangrijk is te praten, te luisteren en te leren van elkaar en dat onze teamspirit ons een heel eind brengt.”
Wol-act (netwerken)
Wouter Hesseling wordt met opzet aangekondigd als een serieuze spreker. Het publiek verwacht dat deze ‘Business Goeroe’ een uiteenzetting zal geven over een populair onderwerp zoals de netwerkeconomie. In zijn verhaal maakt hij enkele humoristische opmerkingen over dit onderwerp, de organisatie en de bijeenkomst. Gaandeweg blijkt dat er sprake is van een ludieke act.
Wanneer Wouter een bolletje wol tevoorschijn haalt, wordt duidelijk dat hij andere intenties heeft dan een inleiding houden over een serieus onderwerp. Hij nodigt het publiek uit om een speciaal netwerk op te bouwen. Onder begeleiding van opzwepende muziek verschijnen er bollen wol en creëren de deelnemers gezamenlijk een kleurrijk netwerk. Binnen 10 minuten zijn alle deelnemers letterlijk met elkaar verbonden en gonst de zaal van energie
Humor en energie
Na een middag vol (PowerPoint) presentaties afgesloten met de Wol-act en de focus gelegd op netwerken en kennisdelen. Met veel humor, vaart en enthousiasme werd de hele zaal meegesleurd en bedolven onder een deken van wollen draden…
Het strategisch communicatiespel
Deze workshop is gebaseerd op het gedachtegoed van Eliyahu Goldratt. Hij schreef het bekende managementboek ‘Het Doel’ en stelt: om processen te verbeteren is het nodig om knelpunten in de samenwerking op te lossen.
Knelpunten in organisaties worden vaak veroorzaakt door puur menselijke factoren. Ego’s, slechte communicatie, starre organisatiestructuren, verkokerd denken, top-down versus bottom-up, gebrek aan flexibiliteit en creativiteit, blijven hangen in de oude paradigma’s etc.
In het strategie spel wordt gewerkt met simpele opdrachten, die vervolgens aangepast worden en onder tijdsdruk uitgevoerd moeten worden. Hierdoor is er geen tijd meer voor ‘politieke correctheid’ en laten de teamleden hun natuurlijk gedrag zien. Het wordt direct zichtbaar wanneer dit tot mindere resultaten leidt.
Een eenvoudig en tegelijkertijd uitdagend spel met ballen en een enorme koffer maakt veel van deze processen zichtbaar en voelbaar. De doorlooptijd (throughput) wordt enorm verbeterd door een combinatie van systeem analyse, brainstormen, reorganiseren, constant willen verbeteren, samenwerking en heldere communicatie.
Het strategie spel vormt een momentopname van de huidige samenwerking van alle deelnemers in de groep. Direct inzicht in de manier van omgaan met elkaars creativiteit, (gekke/onuitvoerbare) ideeën en oplossingen.
Tevens komt snel boven tafel welke besluitvormingsprocessen wel en niet werken in deze groep en wat er nodig is keuzes te maken onder (tijds-)druk. Welke verantwoordelijkheid iedereen heeft in zo’n proces, komt zeker impliciet, maar vaak ook expliciet aan bod. En altijd met respect, plezier en lef.
Het Strategisch Communicatiespel is door alle deelnemers als een enorme boost ervaren. Het genereerde veel energie en interactie en zorgde voor praktische inzichten. Overall, was de aanpak professioneel, kundig en enthousiasmerend en beveel ik het absoluut aan voor een teambuilding event!”